Voeding

De laatste decennia zijn de inzichten over voeding drastisch veranderd. Vasten als onderdeel van een gezonde voeding heeft zijn intrede gedaan. Hoe stem je alles af?

 

Voeding moet vooral lekker, eerlijk en voedzaam zijn. De voedingsdriehoek geeft de verhoudingen in consumptie tussen de diverse voedingsbronnen weer. Veel ingewikkelder hoeft het niet te zijn.

Het Immuunsysteem

Het immuunsysteem is een zeer complex systeem van cellen en moleculen die je lichaam tegen indringers beschermt. Met 'uitsmijters' om ongewenste indringers te verwijderen. Sinds COVID-19 een 'hot item' waar ook wij in ons licht wat over willen melden.

Probiotica

Het spijsverteringskanaal is aangewezen op een evenwichtige darmflora met bacteriën, gisten en schimmels. Bij verlies van het evenwicht lijden vele andere lichaamsprocessen. In dit artikel wordt in gegaan op het ontstaan van allergieën.

Insuline

insuline

Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt en zorgt voor de opslag van glucose. Zolang er glucose naar binnen komt, wordt insuline door de alvleesklier vrijgegeven. De insuline wordt afgegeven aan het bloed en komt in het weefsel terecht. Hier slaat het alle glucose op dat niet wordt verbruikt. Bij aanhoudend aanbod van glucose, raakt het lichaam op den duur minder gevoelig voor insuline. Welke gevolgen dit heeft lees je in dit artikel.

Stress

Stress hoort bij het leven en is niet per definitie ongezond. Je zou kunnen zeggen dat er 2 soorten zijn. Gezonde kortdurende stress, die soms zelfs wenselijk is en ongezonde langdurig aanhoudende stress. Deze is niet wenselijk en gaat op termijn ten koste van de gezondheid. We gaan in op het stresshormoon Cortisol en het hormoon DHEA en hoe dit uiteindelijk leidt tot een Burn-out.

Hart- en Vaataandoeningen

Een hoge Insulinespiegel in je bloed zorgt voor een hoge bloeddruk, vervetting van organen, waardoor een te hoog cholesterol gehalte ontstaat. Wanneer ook er ook een tekort is aan diverse vitaminen, mineralen en vetzuren liggen hart- en vaataandoeningen door calcificatie op de loer. De mate van verkalking van je hart en/of je vaten samen met het Insuline gehalte in je bloed voorspellen het risico.

Borstkanker

borstkanker

Wanneer je je grootste maaltijd rond de middag neemt, neemt de gevoeligheid voor Insuline later op de dag zoals het hoort af. Het vrouwelijke hormoon Oestrogeen blijft minder lang actief. Hierdoor is er een veel kleinere kans op de vorming van kwaadaardige cellen. Een simpele verandering van je voedingspatroon vermindert dus de kans op borstkanker met 40% ten opzichte van de oorspronkelijke kans.

Vetstofwisseling

Om uit vetten uit het voedsel energie, vitaminen en de zogenaamde essentiële vetten te halen zijn vetten nodig: cholesterol en triglyceriden. Om dit efficiënt te kunnen doen worden het vet geëmulgeerd, dus in een waterige massa tot kleine bolletjes gemaakt.

Cholesterol

Cholesterol is een bouwstof voor ons lijf, dus een goede stof, maar als het langer in je bloedbaan blijft rondzwerven, wordt het kleiner en harder. Deze sdLDL-vorm kan zich in de vaatwand nestelen en zich daar ophopen. Als er dan ook veel suiker in je bloed aanwezig is, reageert dit met de cholesterolbolletjes en ontstaan ziekteprocessen.

Overgewicht

Overgewicht is meer dan alleen het hebben van teveel vetmassa. Artsen en wetenschappers publiceren veel over dit onderwerp, uiteenlopend van systemen in de energiehuishouding via regelmechanismen in de hersenen tot antropologische gedachten. Op deze pagina zijn links opgenomen naar de diverse publicaties.

Afslanken

Met betrekking tot het begrip afvallen worden 'old school' methoden en nieuwe inzichten van eetgewoonten en patronen tegen elkaar afgezet.

Meten is weten

Vanuit je luie stoel is het mogelijk om verschillende bloedtests te laten uitvoeren. Met deze laboratoriumonderzoeken ben je met minimale inspanning op de hoogte van je gezondheidstoestand. Voedingswaardetabellen en haaranalyses geven je inzicht in wat je per voedingsstof nodig hebt en/of laat je eventuele tekorten zien.

Eenheden

eenheden

Eenheden als IU of IE kunnen lastig en verwarrend zijn. Daarom een tabel die bij  verschillende stoffen de hoeveelheden in milligrammen of microgrammen weergeeft.