Borstkanker

Het is een algemene gedachte dat borstkanker genetisch bepaald is en daarom zou er niets tegen te doen zijn. Nu is dit een klein percentage van vrouwen waarbij dit geldt. Het klinkt misschien confronterend, maar een verkeerde leefstijl is voor de meeste vrouwen de grootste risicofactor voor borstkanker.

 

vrouw met borst

De meeste mensen hebben 's ochtends ontbijt, rond 12 uur lunch en 's avonds een warme maaltijd. Deze mensen zijn overdag actief en rusten en slapen 's avonds en 's nachts. Eigenlijk is dit niet logisch. Waarom zou je een warme maaltijd nemen om vervolgens te rusten? Dan heb je al die energie helemaal niet nodig.

Onze biologische klok is ook meer gebaat bij grotere maaltijden overdag. Bij het ontwaken is het lichaam het meest Insuline-sensitief, naarmate de dag vordert neemt de Insuline-sensitiviteit af.

Laat op de dag eten resulteert in een gedwongen verhoogd Insuline-gehalte. Dit vermindert de werking van serumhormoon bindende globulinen. Deze globulinen binden Oestrogeen. Gebonden Oestrogeen is niet actief. De actieve hormoon Oestrogeen wordt nu niet meer gereguleerd in de vermeerdering van allerlei cellen waaronder dus ook kankercellen.

 

Een simpele verschuiving van de voedingsperiode naar eerder op de dag, eten tot 19.00 uur en een vastperiode van minimaal 13 uur, blijkt een vermindering van 40% risico op borstkanker op te leveren.

( In Nederland krijgt jaarlijks ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker.)

 

Bewustwording komt voor doen. Met het schrijven van dit artikel hopen we bij te
dragen aan een betere bewustwording en daarmee een betere leefstijl.

Maak jouw eigen website met JouwWeb