Cholesterol

De algemene opvatting is dat cholesterol niet goed is voor de mens. Voedsel met een hoog cholesterolgehalte is niet goed; we zoeken vaak naar voedingsproducten met een laag cholesterolgehalte.

 

Maar is dit wel helemaal terecht?

Chole is grieks voor gal. Gal wordt in de lever en de galblaas geproduceerd en emulgeert vetten (maakt grotere vetbolletjes kleiner). Cholesterol vinden we vooral in alle weefsel met een membraan. Het geeft stevigheid aan het membraan, die zonder cholesterol, zelfs uit elkaar valt.

 

Cholesterol is een belangrijke lichaamseigen stof

Vitamine D bestaat voor een groot deel uit verbindingen afkomstig van cholesterol. Alle steroïde hormonen (testosteron, progesteron, aldosteron, oetrogeen en corstisol) zijn uit cholesterol opgebouwd. 35% van het cholesterol in ons lichaam maken we zelf. Dit om aan te geven dat cholesterol een belangrijke lichaamseigen stof is. De wetenschap weet dat al een hele tijd. Hoe komt het dan dat deze misvattingen nog steeds bestaan?

 

LDL, VLDL en HDL

Hiervoor duiken we wat dieper in de materie. De lever produceert partikelen VLDL (very low density lipid). Vetpartikelen met een erg lage hardheid. Deze zijn verzadigd met triglyceriden en vetten. Deze worden in de bloedbaan opgenomen en geven daar geleidelijk hun triglyceriden en vetten af. VLDL wordt tussendoor nog HDL (high density lipid), maar uiteindelijk blijft een klein bolletje over die dan LDL heet. Dit bolletje LDL is dus triglyceride-arm en cholesterol-rijk. Als deze klaar is met zijn taak wil de lever hem weer terug. Normaal gesproken blijft een LDL bolletje ongeveer 2 weken in de bloedbaan rondzwerven.

 

sdLDL

Als dit wat langer duurt dan normaal is de kans groter dat het gevonden wordt door bijvoorbeeld een triglyceride. Bij een overmaat aan triglyceriden is dit dus veel sneller het geval, bijvoorbeeld na inname van veel fructose. Door deze verbinding wordt de LDL molecuul nog kleiner en nog wat harder. Dit noemen we sdLDL. sdLDL is klein genoeg om zich in de vaatwand te kunnen nestelen en zich daar op te hopen. We noemen dit plaque-vorming. Deze zogenaamde plaque-vorming komt in aanraking met suikers in de bloedbaan en oxidatieve processen zorgen nu voor pathologische problemen.

 

Samengevat:

Cholesterol is wel goed. VLDL en HDL ook en LDL normaal gesproken ook. Alleen wanneer het wordt verbouwd tot sdLDL komt het lichaam in de problemen.

 

Wat doe je tegen een te hoog gehalte sdLDL?

Het medicijn Statine verlaagt op korte termijn het gehalte aan sdLDL in je bloed, maar de oorzaak van sdLDL is de overmaat aan triglyceriden. Overmaat van triglyceriden is het gevolg van overmatige consumptie van koolhydraten. Aanpassing van eetgewoonten is op lange termijn de beste remedie tegen een te hoog sdLDL gehalte.

 

Effectieve Supplementen

Supplement Werking
Niacine of vitamine B3 in hogere doseringen verlaagt de totale cholesterol, LDL, VLDL, de triglyceriden en Lp(a), en verhoogt de HDL.
Berberine helpt hormonen als insuline en leptine om de stofwisselingssnelheid te reguleren
Omega 3 helpt bij het bestrijden van triglyceriden
co-enzym Q10 helpt je bloeddruk verlagen en vult Q10 gehalte in het bloed aan bij gebruik van Statine
Ubiquinol de variant van Ubiquinon (co-enzym Q10) met een hogere biologische beschikbaarheid
Kurkuma helpt bij het verlagen van het cholesterol gehalte in je bloed

Link naar uitgebreidere informatie over Kurkuma