Hart- en vaataandoeningen

In het artikel over Cholesterol (zie: Cholesterol) lees je dat Cholesterol goed spul is. Je lichaam heeft er veel van nodig. Wat het niet binnen krijgt uit het voedsel maakt het zelf aan. Het ontstaan van sdLDL is de aanleiding tot pathologische situaties. De oorzaak hiervan is Insuline resistentie.

 

Hoge bloeddruk en Insuline

Wanneer er eenmaal sprake is van Insuline resistentie in de lever ontstaat er een hoge Insuline- en suikerspiegel in het bloed en daarmee een hoge bloeddruk. Andere organen vervetten langzaam ook, hetgeen op zichzelf problemen veroorzaakt, maar ook in het cholesterol verhaal een probleem is. (sdLDL, hoge gehalte triglyceriden, hoge VLDL, lage HDL, versuikerde en geoxideerde LDL) (zie: Cholesterol)

Wanneer dit complete scenario zich voordoet liggen hart- en vaataandoeningen op de loer.

 

Hoe kun je het tij keren?

In het artikel over Cholesterol beschrijven we dat de oorzaak van het hoge Insuline resistentie het binnenkrijgen van teveel suikers (fructose) en koolhydraten is, vooral in combinatie.

Een lage Omega-3 en een hoge Omega-6 vetzuur gehalte leidt ook tot Insuline resistentie, evenals een tekort aan vitamine D, vitamine K2, vitamine C en Magnesium. Slaapgebrek, roken en vervuilde lucht zijn tevens factoren die van significant negatieve invloed zijn.

 

Calcificatie

Uiteraard zijn er de genetische factoren die een belangrijke rol kunnen spelen. Desalniettemin zijn de overige bovenstaande factoren zeer goed te beïnvloeden. Met een Insuline bloedtest kun je meten of je Insuline gehalte te hoog is. Met een CAC-test (scan) kan de mate van calcificatie van je hart gescand worden. Deze twee tests voorspellen in hoge mate het risico op hart- en vaatziekten.

Het meten van Cholesterol- en andere bloedwaarden, bloeddruk en/of het maken van een Echocardiogram geeft onvoldoende bewijs over het risico op hart- en of vaatziekten!

Nutriènt Werking
Vitamine D verlaagt de bloeddruk, helpt insulineresistentie voorkomen
Co-enzym Q10 helpt de vorming van energiedrager ATP
Ubiquinol de variant van Ubiquinon (co-enzym Q10) met een hogere biologische beschikbaarheid
Omega 3 bestrijdt de triglyceriden
Kurkuma is een multitasker, hier helpt het de bloedsuiker- en cholesterolspiegel te verlagen en helpt mee om atherosclerose (in de bloedvaten) te voorkomen
Vitamine K2 helpt de vorming van energiedrager ATP, helpt insulineresistentie voorkomen
Vitamine C verlaagt de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel, helpt insulineresistentie voorkomen
Magnesium helpt de enzymatische activiteit bij het verbruik van glucose, helpt insulineresistentie voorkomen

Maak jouw eigen website met JouwWeb