Het Immuunsysteem

Het immuunsysteem bestaat uit cellen, zoals T-cellen, B-cellen, natural-killer-cellen en macrofagen, en moleculen, zoals cytokinen (boodschapper stoffen) en immunoglobulinen (antistoffen). Deze cellen en moleculen beschermen het lichaam en verwijderen de ontstane afvalstoffen uit het lichaam.

 

T-cellen ook wel T-lymfocyten zijn witte bloedlichamen (leukocyten) die zich binden met lichaamsvreemde of lichaamseigen schadelijke cellen.
B-cellen ook wel B-lymfocyten zijn witte bloedlichamen (leukocyten) die antistoffen produceren die specifiek zijn voor een bepaalde schadelijke antigeen.
NK-cellen ofwel natural-killer-cellen zijn grote lymfocyten die cellen die ze tegenkomen scannen en ze eventueel doden. Tevens scheiden deze cellen cytokinen uit tegen een ziektekiem.
Macrofagen zijn afval-etende cellen. Ze breken bacteriën, schimmels en virussen af en eten het op. Dit proces wordt fagocytose genoemd.
Cytokinen zijn eiwitten die worden geproduceerd door alle cellen binnen het immuunsysteem, maar in het bijzonder door T-cellen. Zij communiceren met andere systemen zoals het zenuwstelsel en het spijsverteringssysteem. Hiermee dragen zij bij aan regulatie in de homesotase (interne omgeving). (Hiermee hebben ze bijvoorbeeld ook invloed op pijn.)
Immunoglubulinen zijn eiwitmoleculen die de antistoffen ook wel antilichamen vormen die zich binden aan een lichaamsvreemde antigeen. De binding maakt deze antigeen neutraal en hierdoor onschadelijk.

Het virus SARS-CoV-2

Ook bij COVID-19 bindt de gastheercel van het lichaam zich middels een spike-eiwit aan het virus, raakt geïnfecteerd en gaat viruseiwitten produceren. Deze verlaten vervolgens de gastheercel en infecteren andere cellen. Dit speelt zich bij COVID voornamelijk in long-, hart-, dunne darm-, vaat- ,nier-, en blaasweefsel af.

Niet-specifieke afweer

De slijmvliezen in de luchtwegen vormen macrofagen en NK-cellen als eerstelijnsafweer tegen het antigen. Hierdoor neemt de vermeerdering al sterk af. De macrofagen en NK-cellen produceren interferonen en cytokinen en andere stoffen die een ontstekingsreacties als respons op het antigen in gang zetten. Dit trekt weer neutrofielen, monocyten en mestcellen aan die de geïnfecteerde cellen opruimen. 

Een te lage interferonrespons leidt uiteindelijk tot een toegenomen kans op een ernstigere ziekteverloop.

Specifieke afweer

De specifieke afweer komt eerst op gang bij de ontstekingsreacties tegen het antigen worden ingezet. De T-cellen stimuleren de B-cellen om  specifieke antistoffen te produceren. Is de aanval van het antigen eenmaal doorgemaakt dan leidt dit tot beschermende humorale immuniteit (antistoffen en B-geheugencellen) en cellulaire immuniteit (T-geheugencellen).

Effectieve voedingsstoffen

Quercetine

remt de aanhechting op de gastheercellen, remt de reproductie van het antigen in de gastheercel, stimuleert de opname van Zink, helpt de aanmaak van interferonen en moduleert immuunactiviteit.

Zink

Een goede zinkstatus ondersteunt de barrière-functie van de slijmvliezen in luchtwegen hetgeen helpt tegen infectie. Zink heeft een directe antivirale activiteit, helpt de aanmaak van interferonen en voorkomt en herstelt weefselschade met de anti-oxidatieve eigenschappen.

Vitamine A

heeft antioxidantenactiviteit, beschermt hiermee tegen weefselschade en bevordert weefselherstel. Ook vitamine A heeft een directe antivirale activiteit; een hoge virale belasting vergt veel vitamine A.

Vitamine D

Er is substantieel bewijs dat een lage vitamine D - status een onafhankelijke risicofactor is voor besmetting met COVID-19 en een ernstig ziekteverloop. Vitamine D grijpt aan op de niet-specifieke afweer, hecht zich oa aan aan de spike-eiwit, waarmee binding met een antigen wordt voorkomen. Verder reguleert het cytokine-routes. Er is op deze site een extra artikel over vitamine D

Vitamine C

helpt de barrière-functie van de slijmvliezen door bij de samenstelling van collageen, verhoogt de interferonproductie, de trek van immuuncellen naar de infectiehaarden, en de fagocytose, heeft antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteit.

Vitamine K2

activeert antistollingseiwitten en houdt hiermee de balans tussen stolling en antistolling in balans en heeft antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteit. Er is op deze site een extra artikel over Vitamine K2

Selenium

Dit spoorelement is belangrijk voor een krachtige en evenwichtige niet-specifieke en specifieke immuunrespons; speelt een essentiële rol bij antioxidatie, signaaloverdracht in cellen en de activering en verspreiding van immuuncellen.

 

Weerstand is nog nooit zo belangrijk geweest als de afgelopen jaren. Om de werking van het immuunsysteem krachtig en effectief te houden is gevarieerde voeding, voldoende beweging en goed slapen belangrijk.

 

Extra suppletie

is voornamelijk geen overbodige luxe voor oudere mensen met een chronische ontstekingsziekte, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, luchtweg- en longproblemen, neurodegeneratieve ziekten, kanker. lever- en nierziekten, zwangere vrouwen, mensen die roken en/of immunodepressiva gebruiken en/of een ernstige afweerstoornis hebben.

 

Topsporter Irene Schouten vertelde ons dat zij aan den lijve ondervindt dat extra suppletie de weerstand van het lichaam helpt bij het excessieve trainen, het vele reizen en het onregelmatige leven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb