Insuline en Vasten

Samenvatting

Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt en zorgt voor de opslag van glucose. Het tegelijken plaatsvinden van opslag en verbranding van glucose is niet mogelijk. Het kwijtraken van overtollige vetreserves kan dus alleen maar als je langere tijd achter elkaar niets eet en beweegt. Wanneer je kamp met overgewicht is de meest effectieve manier om gewicht te reduceren dagelijks vasten. Een periode van ongeveer 14 uur niet eten vermindert de hoeveelheid Insuline in je bloed, waardoor suikers weer verbrand kunnen worden. Bij vasten gaat je stofwisseling juist omhoog, waardoor je meer kan verbranden. Tijdens het vasten ruimt je lichaam ook op en er vinden herstelwerkzaamheden plaats. Hierdoor plus het feit dat suiker en Insuline gehalten dalen neemt de kans op allerlei ziekten aanzienlijk af. Een voedingspatroon met 3 keer zoveel vetten als eiwitten en geen koolhydraten is zeer effectief in de bestrijding van verschillende ziektes.

♪♫♫♪

Het oude systeem

Nieuwe inzichten

Nieuwe wetenschappelijke inzichten brengen aan het licht dat afvallen of gewichtsverlies eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Sterker nog, de beste kuur tegen overgewicht blijkt de goedkoopst denkbare kuur ooit te zijn; altijd toepasbaar en overal inzetbaar.

Insuline

Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt en zorgt voor de opslag van glucose. Zolang er glucose naar binnen komt, wordt insuline door de alvleesklier vrijgegeven. De insuline wordt afgegeven aan het bloed en komt in het weefsel terecht. Hier bergt het alle glucose op dat niet wordt verbruikt. Dat kan zijn in de mitochondriën (soort silo’s) in bij voorbeeld de spieren of in het vetweefsel rondom de organen en onder de huid.

Switch

Opslag en verbranding van glucose kan niet tegelijk plaatsvinden. Het één of het ander vindt plaats. Het lichaam switcht dus van opslag naar verbranding van glucose en weer terug.

Om glucose te verbranden moet je dus niet eten (opslaan). Hoe langer de periode is dat je niet eet, des te langer de switch op verbranding blijft staan. Het lichaam is efficiënt: eerst worden de brandstoffen in het bloed, spieren en organen aangesproken, daarna komen de reserves aan de beurt.

Bij een calorie-arm dieet is bekend dat de stofwisseling (metabolisme) omlaag gaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij het vasten dit zelf een beetje omhoog gaat.

Dagelijks vasten

Het kwijtraken van overtollige vetreserves kan dus alleen maar als je langere tijd achter elkaar niets eet. Hoeveel tijd nodig is is individueel en slechts een kwestie van uitproberen. Voor verreweg de meeste mensen is er geen gezondheidsrisico om langere tijd niet te eten. Voor de meeste gezondheidsproblemen is dit juist de beste kuur.

Deze periode van niets eten heeft nog andere belangrijke voordelen. Het lichaam krijgt nu de kans om het opruimen van afvalstoffen goed door te zetten. Deze periode is tevens nodig voor het vrijkomen van hormonen en enzymen die herstelwerkzaamheden in beschadigd weefsel voorbereiden. De werkzaamheden zelf vinden plaats op het moment dat je weer gaat eten, want daarvoor zijn veel bouw- en ook brandstoffen benodigd. De kwaliteit van het voedsel is belangrijk, want je wilt toch dat het lichaam efficiënt te werk gaat met goede kwaliteit bouwmateriaal.

We hadden al geconcludeerd dat de enige logische oplossing om overtollige koolhydraten kwijt te raken is ervoor zorgen dat de switch zoveel mogelijk op verbranding staat. De mate van lichamelijke activiteit bepaalt mede de hoogte van de stofwisseling. Een goede stofwisseling en onlosmakelijk hieraan verbonden juiste bewegingsgewoonten (zie: Trainen voor gewichtsverlies) maken het verschil.

Quote

Excersise is King, Nutrition is the Queen. Put them together and you have a Kingdom.

  - Jack LaLanne

Recent wetenschappelijk onderzoek vermoedt dat bij auto-immuunziekten en kanker de afwezigheid van suikers en proteïne de boosaardige cellen aanzienlijk verzwakt. Als het vermoeden klopt kan vasten dus als genezend gezien worden. Een afwijkende Insuline gehalte wordt steeds meer ook gezien als het sleutelwoord bij cholesterol-problematiek, Alzheimer, borstkanker en natuurlijk diabetes II, leveraandoeningen, hart- en vaatziektes en daaraan gerelateerd de cholesterol- problematiek. (Zie: Trainen voor gewichtsverlies, Over Vasten en over het Carcadiaan Ritme, Borstkanker, Cholesterol )

Vetrijke voeding

Nu weten we dat de alvleesklier sterk reageert (met afgifte van insuline) op koolhydraten, in mindere mate op proteïne en niet reageert op vetten. Een voedingspatroon met ongeveer 3 keer zoveel vetten als proteïne en geen koolhydraten is zeer effectief in de bestrijding van verschillende ziektes.

Insuline resistentie

Insuline resistentie is een fenomeen waar een ieder met overgewicht mee kampt. Normaal gesproken neemt de hoeveelheid Insuline af naarmate de uit het voedsel opgenomen koolhydraten in de bloedbaan wordt getransporteerd om te worden opgeslagen. Bij herhaaldelijk aanbod van koolhydraten geeft de alvleesklier telkens weer Insuline af om de glucose te verwerken.

De Insuline-receptor, die de glucose helpt naar de cel te transporteren, raakt minder gevoelig voor Insuline. Het lichaam reageert nog wel met het afgeven van meer Insuline, maar de receptorwerking reageert er niet goed meer op. Het gevolg is dat de cellen veel minder met koolhydraten worden bevoorraad. Ondanks de aanwezigheid van voldoende Insuline en koolhydraten in het bloed raken de cellen toch uitgehongerd.

Valkuil: Jij denkt dat je weer/meer moet eten. Fout: je helpt je lichaam door te vasten en/of te verbranden! Hierdoor stopt de aanmaak van insuline en vermindert uiteindelijk de overgevoeligheid voor insuline.

Tot slot

In de wetenschappelijke artikelen, dus ook in artikelen op deze site, is Insuline het sleutelwoord. Je kunt zeggen dat Insuline aan het begin van al deze ziektes staat. In de comorbiditeit van patiënten met één van deze ziektes vind je een flink aantal van de andere terug. We zetten ze allemaal weer een keertje op een rijtje: gewrichtsontstekingen, hart- en vaataandoeningen, gal- en leveraandoeningen, Obesitas, Diabetes type II, M. Alzheimer, Dementie en kanker (met name borstkanker).

Het grote voordeel is: één goede remedie die het insulineprobleem aanpakt veegt de hele ziektekaart schoon.