Probiotica

Het spijsverteringskanaal neemt ons voedsel in en verteert het. Voor de vertering is het spijsverteringskanaal, met een oppervlakte van 300 tot 400 m², aangewezen op een evenwichtige darmflora. Deze flora van aërobe en anaërobe bacteriën, gisten en schimmels met een gezamenlijk gewicht van ruim 1 kilogram heeft invloed op diverse fysiologische, neurologische en immunologische processen.

 

Tabel: Darmflora

mond maag duodenum ileum colon feces
Streptococcus
Lactobacillus
Bifidobacterium
Fusobacterium
Staphylococcus
Enterobacteriaceae
Bacteroides
Corynebacterium
Veillonella
Clostridium
Peptostreptococcus
Co-prococcus
Lactobaccillus
Neisseria
Gisten
Eubacterium
Ruminociccus

De darmflora vormt zich in de eerste levensjaren en is pas stabiel vanaf het 2e tot 3e levensjaar. Tot die tijd kan om verschillende redenen verstoringen (dysbiose) ontstaan, bijvoorbeeld door een keizersnede. Uitingen van dysbiose zijn winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, kramp, constipatie, diarree, slechte adem.

Verschillende redenen tot verstoring:

  • verkeerde voeding

  • stress

  • infecties in het spijverteringkanaal

  • darmoperatie

  • toxische belasting

  • veroudering

  • roken

  • medicijngebruik (antibiotica, NSAID, maagzuurremmers, anticonceptie, narcosemiddelen, cytostatica)

 

Dysbiose kan leiden tot bovenste luchtweginfecties, zweren van maag of twaalfvingerige darm, straling geïnduceerde diarree, prikkelbare darmsyndroom, inflammatoire darmziekten, leveraandoeningen, diabetes type 2, metabool syndroom, taaislijmziekte, reuma, urogenitale infecties bij vrouwen en allergieën.

 

Probiotica

Probiotica verbeteren de darmflora en voorkomen het verplaatsen van giftige metabolieten naar elders in het lichaam.

Verder ondersteunt probiotica ontstekingsremmende en immunologische processen, ondersteunen het spijsverteringsproces, helpen bij het onschadelijk maken van toxines.

Ze zijn meestal afkomstig van het bacteriegeslacht Lactobacillus of Bifidobacterium. Deze bacteriën blijven meestal tijdelijk in het maagdarmkanaal en kunnen indien gewenst een lange tijd worden ingenomen.

 

Allergieën

Van de verschillende mogelijke gevolgen van dysbiose gaan we graag nader op de allergieën in.

De darmflora van een baby of peuter ontwikkelt zich in nauwe interactie met het immuunsysteem. Het leert onschuldige antigenen, met name voedsel, te tolereren en mogelijke ziekteverwekkers aan te vallen.

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het verworven afweersysteem op onschadelijke stoffen van voedsel, maar ook van bijvoorbeeld stuifmeelkorrels, uitwerpselen van huisstofmijt en schimmelsporen.

Dit uit zich in voedselallergie, atopisch eczeem, hooikoorts en astma.

Het lijkt erop dat de darmflora van kinderen met een allergie een andere bactrienstammen-samenstelling hebben dan kinderen zonder allergie en dat deze afwijkingen vooraf gaan aan het ontstaan van een allergie.

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat bij kinderen probiotica helpt bij de preventie en behandeling van allergieën. Bij volwassenen zijn de onderzoeksresultaten minder significant. Desalniettemin lijkt onderstaande behandelprotocol werkzaam.

 

De eerste conclusie die je direct kunt trekken is dat niet elke uiting van een dysbiose om eenzelfde suppletie van bacteriestammen vraagt! Met andere woorden: Yakult kan een goede optie zijn, maar kijk welke stammen erin zitten en bedenk of het voor jou de adequate suppletie is.

 

Tabel: behandelprotocol probiotica

Product BB-12 LGG+LA-5+BB-12 LGG+LA-5+BB-12 LGG GR-1+RC-14
Baby’s, peuters 2
Algemene ondersteuning 2
Milde klachten door dysbiose 2
Versterken inmuunsysteem 1 2 2
Inflammatoire darmziekten 2 2
Coeliakie 1 2
Prikkelbare darm syndroom 2 2
Allergie 1 2
Atopisch eczeem 1 2 2
Diabetes mellitus 1 2
Metabool syndroom 2 1
Leeftijdsgerelateerde dysbiose 2 1
Reuma 2
Vulvovaginale aandoeningen 2
1 miljard cfu 3 miljard cfu 15 miljard cfu 10 miljard cfu 5 miljard cfu

BB-12: Bifidobacterium, LGG: Lactobaccilus rhamnosus, LA-5: Lactobacillus acidophilus, GR-1: Lactobacillus rhamnosis, RC-14: Lactobacillus reuteri, cfu: aantal levensvatbare bacteriën (colony forming units)
1: aanbevolen, 2: sterk aanbevolen