Eiwitten

Eiwitbehoefte tijdens zware lichamelijke activiteit of training

Deze is als bouwstof vastgesteld op 0,8 tot 1,0 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor het rekenvoorbeeld stellen we voor het gemak de eiwitbehoefte op 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. De dagelijkse behoefte eiwit voor iemand met een gewicht van 75 kg is dus 75 gram.

 

Uitgebalanceerd voedsel levert per dag 10 to 15% eiwit.

 

Stel dat deze persoon van 75 kg een dagelijkse energiebehoefte heeft van 3000 kcal, omgerekend 12,6 MJoule, zou een uitgebalanceerde voeding tussen 70 en 110 gram eiwit geven.

 

Dus 75 kg lichaamsgewicht = 75 (10%) tot 112 (15%) gram eiwit uit voedsel

 

Er is veel literatuur te vinden dat aantoont dat de eiwit-behoefte niet heel veel toeneemt bij zware fysieke belasting, zelfs bij zware krachttraining waarbij spiermassa toeneemt. De toegenomen spiermassa maakt je zwaarder, waardoor de totale dagelijkse energiebehoefte toeneemt. De eiwitbehoefte blijft 0,8 tot 1,0 gram per kilogram lichaamsgewicht.

 

Het nemen van grote hoeveelheden eiwitten, al dan niet in de vorm preparaten is dus niet nodig. Te hoog concentratie van eiwitten in het lichaam resulteert in constipatie en uitdroging, zeker voor sporters zeer ongewenst. Sporters die deze preparaten gebruiken weten dit, want zij worden vrij snel duizelig na het innemen van eiwitpoeder zonder daarbij extra water te hebben gedronken.

 

Een sporter van 115 kg lichaamsgewicht heeft misschien 5000 kcal (21 MJ) energiebehoefte. De dagelijkse behoefte eiwit voor iemand met een gewicht van 115 kg is dus 115 gram. Uitgebalanceerde voeding levert hem tussen 119 en 178 gram eiwit per dag op.

 

Eiwit als brandstof

Eiwit speelt als bron van brandstof geen belangrijke rol bij lichamelijke belasting. Om eiwit te gebruiken als brandstof moeten deze worden omgezet in aminozuren. Dit  kost relatief veel tijd en energie. Pas als er geen andere energiebronnen voorradig zijn zal in uiterste nood eiwit als brandstof worden ingezet, omdat het lichaam dan in feite roofbouw pleegt op zichzelf.

Maak jouw eigen website met JouwWeb