Koolhydraten

Koolhydraten of sachariden (suikers) kun je op verschillende manieren in delen. Twee voor ons handige manieren hebben we hieronder uitgetekend. Het is belangrijk te weten dat het lichaam geen onderscheid maakt uit de verschillende suikers. Het lichaam breekt al deze verschillende koolhydraten-moleculen af tot glucose. Wil je je over het algemeen houden aan de optimale dagelijkse koolhydraten consumptie is het verstandig de toegevoegde suikers te mijden. Waarbij we je aanraden de meeste koolhydraten te halen uit groente en fruit.

Zie de Elke dag tips en overigens ook Voeding en diëtetiek.

Indeling in aantal moleculen

Indeling op basis van natuurlijkheid

Zoetstoffen zijn suikervervangers en hebben een E-nummer. Dit houdt in dat de EFSA (European Food and Safety Authority) de veiligheid van de desbetreffende stof garandeert. Sommige E-nummers zijn omstreden. Het Diabetes Fonds benadrukt de tegenstrijdigheid van uitkomsten van de verschillende onderzoeken naar de veiligheid van diverse zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld aspartaam. Tegelijkertijd moet worden geconcludeerd dat nog niet voldoende onderzoek is gedaan.

VU-hoogleraar Jaap Seidell zegt hierover het volgende: “Hoewel zoetstoffen veilig zijn bevonden en kunnen helpen minder suiker te consumeren, ben ik geen groot voorstander van een ruim gebruik van zoetstoffen. Nog lang niet alles is bekend. Zo bleken er recent ongunstige effecten van zoetstoffen op darmbacteriën. Zoetstoffen zitten daarnaast vooral in voedingsmiddelen die minder gezond zijn, zoals frisdrank. We kunnen beter wennen aan een minder zoete smaak.”


Keton

Bij onvoldoende aanwezigheid van glucose wordt keton aangewend om de hersenen te voorzien van brandstof. Keton wordt dan gevormd uit vetten. Wanneer er teveel keton in het lichaam is ontstaat verzuring (ketonacidose). Dit is terug te vinden in de urine en het bloed. Langdurig vasten, bepaalde diëten, suikerziekte, problemen met de (bij)nieren of erfelijke aandoeningen kunnen verzuring veroorzaken. Keton is dus niet de beste eerste optie voor het lichaam om als brandstof te dienen.