Kurkuma

Kurkuma (geelwortel) is een wortel van een plant uit de gemberfamilie. Het is licht bitter van smaak en heeft een mooie diepgele kleur. Kurkuma wordt in de oosterse culturen al 2500 jaar ingezet vanwege zijn sterk anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.

Kurkuma is breed inzetbaar tegen uiteenlopende chronische aandoeningen. Omdat het slecht in water oplosbaar is maakt dit dat het minder geschikt is bij aandoeningen betreffende het maag-darmkanaal.

Kurkuma (Curcumine)

Ontstekingsremmende werking

Kurkuma blokkeert stoffen die rol spelen in de immuunrespons en bij al dan niet chronische ontsteking. Daarnaast remt het de productie van ontstekingsbevorderende signaalstoffen (cytokines) en speelt het een rol in het herstellen van de balans tussen verschillende T-helpercellen (een subgroep van T-lymfocyten (witte bloedcellen)). Deze hebben belangrijke functies in het immuunsysteem.

Kurkuma heeft niet die schadelijke bijwerkingen van reguliere ontstekingsremmers. Daarom heeft een grote waarde bij chronische ontstekingsziekten als Reuma, Colitis Ulcerosa, ziekte van Crohn en Psoriasis.

Anti-oxidant en binden van zware metalen

Kurkuma verhoogt de synthese van antioxidanten, remt de vorming van vrije radicalen en beschermt vetten, eiwitten en DNA tegen oxidatieve schade. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van chronische ziekten.

Het centrale zenuwstelsel, de lever en de nieren slaan zware metalen uit het milieu op. De metalen veroorzaken hier oxidatieve schade. Kurkuma bindt tevens zware metalen als aluminium, lood, kwik, cadmium en arsenicum en maakt deze minder giftig en makkelijker uit te scheiden.

Obesitas, metabool syndroom en Diabetes type 2

Kurkuma kan veel bijdragen aan de preventie van obesitas-gerelateerde aandoeningen als obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaataandoeningen door het verbeteren van het reguleren van bloedsuiker en bloedvet (triglyceriden, LDL en HDL), insulineresistentie, oxidatieve schade van vetten (peroxidatie) en je bloeddruk.

Hart- en vaatziekten

Kurkuma verlaagt het cholesterolgehalte en helpt bij het remmen van atherosclerose (verdikking van de vaatwand). Het beschermt LDL-cholesterol tegen oxidatie, verbetert de functie van de endotheelcellen die de binnenkant van de vaatwand bekleden en remt vaatontsteking en de vorming van teveel bloedprop. 4 weken Curcumine-suppletie remt de ontstekingsmarker voor hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Anti-tumorale activiteit

Een andere bekende werking van Kurkuma is de antikanker-activiteit. kurkuma kan de effectiviteit van behandelingen tegen kanker versterken en de giftige bijwerkingen verminderen. Kurkuma remt de tumorgroei en uitzaaiing en stimuleert celdood.

Chronische oogaandoeningen

Er zijn sterke aanwijzingen dat Kurkuma een belangrijke bijdrage kan leveren aan verlichting van klachten bij Uveitis anterior (ontsteking van het hoornvlies, de iris en het voorste deel van de oogkamer), idiopatische orbitale ontsteking (ontsteking in de oogkas), maculadegeneratie en glaucoom. De werking is even goed als die van Corticosteroiden.

Spieratrofie en spiertrauma

Kurkuma bevordert het herstel na spiertrauma, gaat spierpijn en spierschade tegen als gevolg van intensieve (kracht)training.

Veiligheid

Kurkuma kan veilig langdurig worden gebruikt. Bij galaandoeningen Kurkuma niet gebruiken. Evenals bij zwangerschap en het geven van borstvoeding. Voorzichtigheid is geboden in combinatie met antistollingsmiddelen en diabetesmedicatie.