Omega vetzuren

Werking

Bouwstof

Omega vetzuren EPA en DHA maken als bouwstof onderdeel uit van de celmembraan. Zij zorgen voor een soepele, goed vervormbare celmembraan die permeabel (selectieve doorlaatbaarheid) is. Een beweeglijke celmembraan optimaliseert de signaaloverdracht tussen cellen.

 

Brandstof

Omega vetzuren zijn als vetten een goede energiebron. Het afbreken van vetten voor de productie van ATP (een energiedrager) noemen we beta-oxidatie.

In het maag-darmkanaal zijn omega vetzuren een prebioticum voor goede bacteriën.

 

Precursor

Uit omega vetzuren worden eicosanoïden gevormd. Onder andere prostaglandinen, leukotriënen en tromboxanen zijn eicosanoïden. Deze weefselhormonen spelen een rol in lokale ontstekingsprocessen. Eicosanoïden uit EPA hebben ontstekingsremmende, vaatverwijdende en pijnstillende effecten.

Bij een invasie van schadelijke stoffen of bij acute weefselschade wordt uit EPA en DHA specialized pro-resolving mediators (SPM's) gevormd die meehelpen bij het direct aanpakken van de ziekteverwekkers, het activeren van neutrofiele granulocyten en het stimuleren van macrofagen. Lees meer over respons bij invasie van niet-welkome stoffen in het artikel Het Immuunsysteem.

voor het lichaam

Hart- en vaatziekten

Vooral DHA verlaagt de bloeddruk en verbetert de conditie van het hart. EPA met name gaat vervetting, atherosclerose en trombose tegen.

 

Ontwikkeling

Tijdens de zwangerschap zorgt voldoende DHA voor de aanleg, groei en ontwikkeling van de hersenen en de ogen. Voldoende EPA is van belang voor de ontwikkeling van een krachtig uitgebalanceerd immuunsysteem. Zie Het immuunsysteem

Het ontwikkelen van allergieën na de geboorte is kleiner bij voldoende EPA en DHA. De hersenontwikkeling loopt door tot ongeveer de 25ste levensjaar. Voldoende omega vetzuren is belangrijk voor cognitieve functies, zoals leren, concentreren en het geheugen.

 

  • cognitie

EPA en DHA kunnen helpen om achteruitgang van het geheugen tegen te gaan. Denk aan het beginstadium van de ziekte van Alzheimer.

  • hersenaandoeningen

EPA en DHA kan het ontstaan van ADHD, vormen autisme en depressie verlichten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb