Calcium

Voordat je suppletie van Calcium overweegt willen we in dit artikel het volgende onder je aandacht brengen.

 

Het gezegde dat botdichtheid en botsterkte afhankelijk is van Calcium is overdreven.

 

Wanneer je bijvoorbeeld lijdt aan osteoporose is extra innemen van Calcium niet voldoende. Het kan zelfs schadelijk zijn. In het navolgende leggen we uit waarom. Natuurlijk is Calcium nodig voor een goede botconstructie, echter botten bestaan uit talloze mineralen en sporenelementen. Om maar eens een paar te noemen

 • Calcium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Mangaan
 • Kiezelzuur
 • IJzer
 • Zink
 • Selenium
 • Borium
 • Fosfor
 • Zwavel
 • Chroom
 • en vele sporenelementen aka sporenmineralen

Hoe Calcium in botstructuren wordt gelijmd lees je in het artikel Vitamine D

Voordat je aan Calciumsuppletie begint is een haaranalyse verstandig. Een hoofdhaar verklapt uitstekend de mineralen-huishouding in je lichaam. Zie Meten is weten.

 

Zorg voor alle mineralen in de juiste verhoudingen in je lichaam. Zie het artikel over Vitaminen en Mineralen.

 

Calcium-overmaat

Teveel Calcium onderdrukt de bijnieren in het produceren van mineralocorticoïden. De nieren kunnen nu Magnesium beter vasthouden om de balans tussen Calcium en Magnesium te handhaven. Echter Natrium en Kalium worden in grote hoeveelheden met de urine mee afgevoerd. Hierdoor ontstaat door het Kalium-tekort een tekortschietende pompwerking. Voor meer informatie zie Kalium. Het Natrium-tekort resulteert in onvoldoende productie maagzuur, onvoldoende vertering van proteïne en te weinig facilitatie van het transport van stoffen naar de cellen. De electrolytische functie van de Natrium-Kalium-pomp kan dus ook door te weinig Natrium tekortschieten. Met eveneens een tekort aan vitaminen, mineralen, aminozuren en glucose in de cel tot gevolg.

Onvoldoende pompwerking resulteert ook in onvoldoende transport van Calcium naar spier- cellen. In een spiercel is Calcium essentieel voor contractie.

De balans tussen Natrium, Kalium, Calcium en Magnesium binnen en buiten de cellen is essentieel voor het electrolytische potentiaal rondom de celmenbraan. Dit electrische potentiaal is fundamenteel voor gezondheid en voor het leven.

 

Gevolgen van Calcium overschot

Nier en galstenen, aderverkalking, hielspoor, kalkdepots in weke delen, hersendysfuncties, Dementie, hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen, Diabetes II, Obesitas, auto immuunziekten enz.

Obesitas

Overmatig Calcium leidt in de meeste gevallen tot Obesitas. Mensen met Obesitas hunkeren naar voedsel, omdat het lichaam schreeuwt om nutriënten, aangemoedigd door de door insuline-resistentie uitgeputte lichaamscellen. Zie Insuline en vasten. Het lichaam heeft meer dan genoeg vet buiten de cellen, terwijl in de cel glucose, proteïne of vet ontbreekt vanwege een falende pompwerking in de celmembraan.

Er ontstaat een vicieuze cirkel. Het aanhoudende nutriënten-tekort in de cellen stimuleert de hersenen tot meer actie in een poging om het tekort aan te vullen. Dit kan, naast meer consumptie van suikers, eiwitten en vetten, leiden tot andere verslavende gewoonten. De industrie speelt hier handig op in.

Kunstmatige zoetstoffen verhoogt de behoefte aan en het verlangen naar suiker, omdat de insuline-resistentie door deze stoffen verder verhoogt.

Het gebruik van Statine verhoogt de kans op vervetting van de lever en heeft een negatieve invloed op de stofwisseling in de lever. Lees voor meer informatie het artikel Cholesterol.

De onderliggende oorzaken van Obesitas zijn in de meeste gevallen

 1. insuline-resistentie
 2. te laag thyroïd-gehalte in de schildklier
 3. dysbalans in de mineralen-huishouding

waarbij nummer 3 nummer 1 en 2 veroorzaakt.

Diabetes Mellitus type 2

Een falende bloedsuikerstofwisseling veroorzaakt diabetes 2.  Het probleem is insuline-resitentie.

Insuline-resistentie wordt veroorzaakt door mineralen tekort en niet een erfelijke afwijking. Hoe dit werkt is bij Obesitas beschreven.

Om Diabetes Mellitus type 2 vast te stellen moet de G/I ratio worden gemeten. Ideaal is 4:1. Hiervoor zijn zowel glucose als insuline waarden te bepalen.

ChromeMate tabletten (chromium polynicotinate) , ook wel GTF Chromium (lucosetolerantiefactor chromium), bevatten alle essentiële aminozuren, nicotinic acid, chromium, vitamine C en B3 uit natuurlijk en onbewerkt voedsel. Deze supplementen helpen je, naast het herstellen van de mineralenbalans, om de G/I ratio te normaliseren. Neem dit het liefst voor het slapen gaan.