Jodium
Jodium is onmisbaar voor een normale stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam. Het staat hierbij aan de basis. Hiernaast is jodium belangrijk voor de functie van mond- en maagslijmvlies, huid, borstweefsel en speekselklieren en als antioxidant voor het immuunsysteem.
Jodium is een spoorelement. Dit betekent dat er een dagelijkse behoefte is in zeer kleine hoeveelheden. Zeewier is de rijkste bron, maar ook zoutwatervis, schaal- en schelpdieren zijn rijkelijk bedeeld met jodium.
De schildklier gebruikt jodium voor de productie van thyroxine. Voor een normale werking van de schildklier zelf is ook jodium nodig.
Thyroxine is noodzakelijk voor groei, voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en voor de ruststofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten, voor de hartslag en voor de lichaamstemperatuur.
Antioxidant
Jodium heeft een zeer belangrijke antioxidatieve werking in bovengenoemde weefsels; 10 maal sterker dan vitamine C en 50 maal sterker dan Kaliumjodide.
Immuunsysteem
Speekselklieren in de mond, slijmbekercellen en pariëtale cellen in het maagslijmvlies en de darmwand, als onderdeel van het aangeboren immuunsysteem, nemen jodium uit de bloedbaan en geven dit af aan speeksel en maagzuur waarmee aldaar schimmels, bacteriën en virussen worden aangevallen.
Jodium heeft een regulerende werking in de immuunrespons door de fagocytose te verbeteren, granulocyten te mobiliseren, de productie van cytokinen te bevorderen.
Jodiumtekort
Wereldwijd zijn er veel gebieden zijn met een laag jodiumgehalte in de bodem. Het meeste jodium bevindt zich in de oceanen. Daarbij heeft Nederland in 2008 het beleid van verrijking van o.a. brood met jodium aangepast, waardoor veel mensen de dagelijkse benodigde hoeveelheid van 150 mcg niet halen. Daarnaast zijn veel mensen minder brood gaan eten of bakken hun brood zelf vanwege de nadelen van gluten in brood.
Jodium is zo belangrijk voor de schildklier dat deze in staat is om bij een tekort in het lichaam de opname uit het bloed drastisch te verhogen. Daarnaast wordt de jodium dan efficiënter hergebruikt. De uitscheiding in de urine is dan veel minder.
Symptomen van verminderde schildklierwerking zijn: vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename, geheugenverlies, concentratiestoornissen, constipatie, pafferig gezicht, droog haar, haaruitval, droge huid, trage hartslag, depressie, onvruchtbaarheid.
Jodiumtekort is tevens geassocieerd met schildklier-, prostaat- en borstkanker. Pijnlijke goedaardige knobbels en cysten in de borst, gespannen borsten met stug en onregelmatig aanvoelend weefsel, vochtverlies uit de tepels toenemend vlak voor de menstruatie zijn voortekens.
De borst heeft 4 keer zoveel jodium in de moedermelk dan de jodiumconcentratie in de schildklierweefsel. Dit is noodzakelijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind.
Aziatische vrouwen hebben beduidend minder goed- en kwaadaardige borstaandoeningen dan westerse vrouwen, omdat zij 25 keer meer zeewier eten.

Een tekort aan vitamine A, selenium, zink, ijzer en vanadium kan leiden tot een verminderde aanmaak van thyroxine en hiermee de effecten van een jodiumtekort versterken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb