Kalium



Kalium is een mineraal dat voornamelijk in verschillende voedingsmiddelen te vinden is. We hebben er dagelijks relatief veel van nodig.
Wel 4,7 tot 6 gram.
Waarom?
Kalium vinden we terug in de cellen en in de celwanden. Dit zijn cellen en celwanden van de maag, de spieren en het zenuwstelsel.
Kalium in de celwand maakt deel uit van talloze Natrium-Kalium-pompjes. Voor al deze pompjes is Kalium een essentiële deelnemer. Deze pompjes zijn verantwoordelijk voor de passage van vitaminen, mineralen, aminozuren en glucose van buiten de cel naar binnen de cel.
In de cellen bindt Kalium zich aan glucose. Gebonden aan Kalium wordt glucose in de cel opgeslagen als glycogeen.
Kalium-tekort
- spierzwakte
- kuitkrampen
- moeite met ademhalen
- hoge bloeddruk
- alkalose: pH-waarde van het bloed is te base (te hoog)
- vocht vasthouden
- constipatie
- snel moe
Voedingsmiddelen met Kalium
in mg per 100 gram | |
---|---|
aardappelen | 940 |
brood | 110 |
zuivel | 50 |
rundvlees | 70 |
kip | 270 |
vette vis ( tonijn, makreel, haring, forel) | 380 |
wortelen | 320 |
pompoen | 190 |
cantaloupe | 270 |
watermeloen | 320 |
rozijnen | 750 |
pistachenoten | 1000 |
champignons | 320 |
advocado | 480 |
banaan | 360 |
Ben je geïnteresseerd in diepgaandere informatie over de rol van Kalium en de Natrium-Kalium-pomp? Happy2bfit heeft een cursus ontwikkeld die je zal aanspreken. We verwijzen je naar de minicursus 'Kalium boven proteïne in krachttraining' op de pagina minicursussen van deze site.
Maak jouw eigen website met JouwWeb