Magnesium

Het lichaam bevat 21 tot 28 gram magnesium. Slechts 1% daarvan bevindt zich in het bloed. Om te kunnen functioneren beschikken lichaamscellen over ATP-moleculen (Adenosine-Tri-Phosfaat). Voor de afsplitsing van een phosfaat groep, waarbij energie vrijkomt die de cel nodig heeft, is magnesium essentieel. In het plaatje zie je hoe dit eruit ziet. Het vrij komen van energie brengt vele biochemische reacties op gang.

Dit noemen we het Magnesium-ATP complex.


Dit gebeurt aan de lopende band, duizenden keren per cel per dag. Op deze manier hebben honderden enzymen magnesium als co-factor nodig, ook de enzymen die ATP maken of verbruiken en de enzymen die meedoen bij de aanmaak van DNA, RNA, immunoglobulinen, prostaglandinen, antioxidanten en eiwitten en vetten in het algemeen.

 

Meer functies van magnesium
• Magnesium is betrokken bij de elektrolyten-balans door het activeren van de natrium-kalium-pomp, de natrium-calcium-pomp en natrium-magnesium-pomp.

• Magnesium is de tegenhanger van calcium. Daar waar calcium (samen met kalium) zorgt voor contractie van een gladde of dwarsgestreepte spier, zorgt magnesium voor ontspanning.

• Magnesium kalmeert zenuwcellen, calcium zorgt voor opwinding.

• Magnesium remt bloedstolling, calcium activeert bloedstolling.

• Magnesium zit meer in de cel, calcium meer erbuiten. Opslagplaats is in het botweefsel. Dit maakt het bot elastischer, zodat het minder snel breekt.

• Magnesium reguleert de calciumhoeveelheid in weefsels. In botweefsel wordt de calciumafzetting gestimuleerd, naarmate weefsel zachter hoort te zijn wordt de calciumafzetting geremd.
• Magnesium is essentieel voor de binding aan het transporteiwit en voor de omzetting van vitamine D in de actieve hormonale vorm in lever en nieren.

Voor meer informatie over Calcium, verwijzen we je naar het artikel Calcium

 

Magnesiumtekort
Bewegingsapparaat Spierkramp, rusteloze benen
Zenuwstelsel Gevoeliger voor stress, nervositeit, rusteloosheid, angstaanvallen, depressie, (hypothalamus-hypofysebijnier-as) slapeloosheid, slecht geheugen, migraine en andere hoofdpijnen, verminderd gehoor, tinnitus, overgevoelige oren en ogen
Stofwisseling Grote behoefte aan suiker en/of zout, insuline resistentie, metabool syndroom, diabetes I en II, verstoorde elektrolyten-balans, vitamine D resistentie
Hart en bloedvaten Hoge bloeddruk, verstoorde cholesterolspiegel, hartkloppingen, hartritmestoornissen, vaatkrampen, atherosclerose, trombose, angina pectoris, hartfalen
Luchtwegen COPD, astma
Maag-darm-kanaal Misselijkheid, braken, maagpijn, constipatie, diarree
Gynaecologisch Eclampsie, miskraam, PMS, dysmenorroe

Maak jouw eigen website met JouwWeb