Vitamine D

Niet Vitamine D maar 25 (OH) D en 1,25 (OH)2 D
Zoals je weet wordt vitamine D uit zonlicht gemaakt. Wat je misschien niet weet is dat het niet direct de vitamine D is dat je lichaam nodig heeft maar een stof genaamd 25 (OH) D en dat je van het zonlicht alleen de UV-B straling nodig hebt om uit vitamine D de stof 25 (OH) D te maken. Dit gebeurt in de lever.
De lever neemt ervan wat het nodig heeft, de rest gaat naar de overige weefsels van je lichaam. Daar wordt het opgeslagen in de mitochondriën (energieleveranciers) van de cellen. De nieren maakt uit 25(OH)D een andere stof genaamd 1,25 (OH)2 D. Deze stof heb je nodig bij verschillende processen van je afweersysteem.
Elke cel in je lichaam bevat een complete kopie van je DNA code. De cel maakt er voortdurend gebruik van om lichaamsprocessen aan te sturen. Zoals gezegd bevat elke cel 25(OH)D uit de lever. Wanneer er een indringer is wordt in de cel uit 25(OH)D direct 1,25 (OH)2 D gemaakt die in je DNA het exacte recept weet te vinden om de indringer te bestrijden. De 1,25(OH)2 D vernietigt zichzelf daarna direct. De hoeveelheid van het recept dat kan worden aangemaakt is afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid vitamine D, de zelfvernietiging erna ook! Vitamine D speelt een cruciale rol in je afweersysteem.
Een donkere huid, met veel meer pigment, heeft meer (4–10 x) zonlicht nodig om eenzelfde hoeveelheid vitamine D te maken.
Vetweefsel slaat vitamine D op, daarom moet een persoon met veel vetweefsel meer (2–3 x) zonlicht tanken om voldoende 25(OH)D te kunnen maken.
Baby’s moeten van nature in de eerste maanden hebben van de moedermelk. De moeder moet voldoende vitamine D tanken voor haar én haar kind. In de moedermelk zit vitamine D, géén 25(OH)D. De baby maakt dus zijn eigen 25(OH)D.
Deficiëntie
Bij een tekort aan vitamine D is er uiteindelijk ook een tekort aan 1,25 (OH)2 D. Botten verliezen structuur doordat Calcium niet meer door de 1,25 (OH)2 D, die daar werkt als een soort lijmstof, in de botstructuur kan worden gelijmd.
Bij diverse ziektes die zich later manifesteren (zoals Multiple Sclerose, Astma, schildklieraandoeningen, botafwijkingen) geschiedt het kwaad al tijdens de zwangerschap en bij de borstvoeding wanneer de moeder, om welke reden dan ook, onvoldoende vitamine D binnenkrijgt.
Hoeveelheden vitamine D uit zonlicht | bij een normaal postuur en zonder zwangerschap |
---|---|
0 - 1 jarigen | 400 - 1000 IU/dag |
1 - 18 jarigen | 600 - 1000 IU/dag |
18+ jarigen | 1500 - 2000 IU/dag |
hieruit maakt je lichaam 32 – 50 ng/ml 25(OH)D per dag, waarbij 32 ng/ml als laag wordt gezien.
(voor informatie over hoeveelheden en eenheden zie: Eenheden)
Bij afwezigheid van zonlicht daalt de hoeveelheid vitamine D in je cellen heel langzaam. Het duurt ongeveer 10 weken voordat het is gehalveerd. Je lichaam anticipeert op de natuur, want buiten schijnt ook lang niet altijd de zon. Aanvulling kan dus ook periodiek, hetzij met zonlicht of met supplementen.
Wil je weten of het met het vitamine D gehalte in je lijf wel goed zit? Doe dan een bloedtest. Dit kan gewoon vanuit huis. Zie Meten is weten
Maak jouw eigen website met JouwWeb