Vitamine K2

In de lever wordt inactieve vitamine D3 met behulp van Vitamine K2 actieve vitamine D3. Beter gezegd actieve 25(OH)D (zie: Vitamine D). Vitamine K1 activeert tevens diverse coagulatie factoren: factoren nodig bij klontering van bloed. De lever neemt zoveel vitamine K als het nodig heeft, de rest gaat naar de overige weefsels. Onvoldoende vitamine K geeft verhoogd risico op ongecontroleerde bloedingen.

 

In het bot stimuleert de actieve 25(OH)D Osteoblasten om Osteocalcin te maken. De inactieve GLU-Osteocalcin wordt met behulp van vitamine K2 actieve GLA- Ostecalcin. Actieve GLA-Osteocalcin is in staat om Calcium aan elkaar te lijmen (carboxylatie). Zo blijft de botstructuur gehandhaafd.

 

In de bloedvaten is er een proteïne, genaamd matrix Gla-proteïne, die Calcium uit de vaatwand haalt. Vitamine K2 activeert deze matrix Gla-proteïne. Hiermee wordt calcificatie van de vaatwand voorkómen en blijft de vaatwand sterk en elastisch.

 

In de mitochondriën (energieleverancier in de cel) is vitamine K2 naast vitamine CoQ10 een belangrijke hulp in de vorming van ATP.  ATP is een energiedrager. Hoe meer ATP in de mitochondriën, des te actiever de cel. Mitochondriën zijn in diverse typen cellen te vinden, waardoor vitamine K2 voor veel celtypen belangrijk is voor het energieniveau. Een hoger energieniveau betekent meer bescherming van vaten, meer regeneratie van afstervende cellen, voorkomen van veroudering van cellen. Je moet hierbij denken aan botcellen, huidcellen, zenuwcellen, bloedvatcellen, spiercellen.

 

Een dagelijkse hoeveelheid van 100-300 µg per dag is voldoende voor een gezond energiepeil in de cellen, waarbij de curve lineair stijgend is, hetgeen betekent dat 100 µg voldoende energie oplevert maar 300 µg optimaal is om de cellen jong te houden. (voor informatie over hoeveelheden en eenheden zie: Eenheden, Vitaminen en Mineralen Tabel)

 

Deficiëntie leidt tot: hartkwalen, osteoporose, andere botafwijkingen, spierkrampen. zenuwlijden, dementie, huidaandoeningen, diabetes, gewrichtsproblemen (kraakbeen)